Ramadan en de trage schildklier

Auteur: Deel:
Ramadan

Met aandacht voor een aantal kanttekeningen, kan de schildklierpatiënt zonder ingrijpende (gezondheids)problemen meedoen met de ramadan, als er geen sprake is van andere (chronische) aandoeningen en alleen schildkliermedicatie levothyroxine1 wordt gebruikt.

Medicatie

Ramadan is de vastenmaand en een van de vijf zuilen van de islam. Tijdens deze maand van bezinning en naastenliefde mag er onder andere niet worden gegeten en gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Deelname aan de ramadan is verplicht, maar kent ook uitzonderingen. Zo hoeven (chronisch) zieken, zwangeren, jonge kinderen en zwakkeren niet mee te doen. De meeste moslims willen graag meedoen met de Ramadan, ook al geldt voor hen een uitzondering. Als men bijvoorbeeld medicatie gebruikt kan dat een (gezondheids)probleem opleveren. 2

Voor veel medicijnen geldt dat er een vaste regelmaat, voorschriften en voorwaarden gelden voor het gebruik. Omdat er niet kan worden gegeten en gedronken kan het vaste ritme van het innemen van de medicatie worden verstoort. Bijvoorbeeld als medicatie juist wel of niet op een nuchtere maag moet worden ingenomen. Of om onderlinge beïnvloeding te voorkomen moet de inname worden verdeeld over de dag.

Overleg met een arts of apotheker over de beste manier om om te gaan met jouw medicatie in deze vastenmaand. De beste aanpak verschilt per medicijn, aandoening en persoon. Weten welke medicatie je waarom gebruikt en zich aan de voorschriften houden is voor moslims van belang. Jaarlijks houdt maar 10 tot 40% aan de voorschriften wat tot onnodige gezondheidsschade en klachten kan leiden. 3

Levothyroxine

De meeste schildklierpatiënten gebruiken voor hun aandoening eenmaal per dag het medicijn levothyroxine en met (alleen) een hypothyreoïdie4 is de ramadan, rekening houdend met een aantal aandachtspunten, goed te doen. 5

Onderzoek

Fereidoun Azizi 6 publiceerde op basis van diverse onderzoeken een aantal aandachtspunten rond het islamitisch vasten en schildkierhormonen. 7 Er is maar weinig onderzoek is over het gebruik van levothyroxine tijdens de ramadan. Hij heeft daarom onder andere gebruik gemaakt van studie over vasten, in de zin van geheelonthouding van eten en drinken. Met de kanttekening dat er een verschil is van de reactie van het lichaam op islamitisch vasten en volledig vasten of verhongering.

Bij islamitisch vasten wordt er twee keer per dag een uitgebreide maaltijd gebruikt. Dagelijks wordt gedurende de dag tussen de 11 en 18 uur gevast en is daarmee niet te vergelijken met bijvoorbeeld hongerstaking of versterving.

Schildklierfunctie tijdens de Ramadan

Tijdens vasten verlaagd bij gezonde mensen met name het actieve schildklierhormoon (T3). Deze waarde herstelt zich snel zodra het innemen van voedsel weer wordt hervat. De TSH en T4 blijken tijdens (de verschillende vormen van) vasten nauwelijks te veranderen.

De inname, opname en daarmee de dosering van de levothyroxine kan door (islamitisch) vasten worden beïnvloed en daarmee tot ontregeling leiden. Zo’n ontregeling kan nog lang na de ramadan gevolgen hebben en is te vergelijken met het effect van het wisselen van merk medicatie, want sterk wordt ontraden.

Tijdstip

Levothyroxine dient nuchter te worden ingenomen. Een uur tot half uur vóór een maaltijd of minimaal twee uur ná de maaltijd. Hoewel leovthyroxine nuchter wordt ingenomen moet er bij de inname wel water worden gedronken. Dit om te zorgen dat de medicatie goed de maag bereikt en niet in de slokdarm blijft hangen of plakken en daarmee de opname door het lichaam wordt beïnvloed.

Daarnaast heeft ook het tijdstip van nuchtere inname – in de ochtend of avond – effect op de opname door het lichaam. Als je normaal je schildkliermedicatie ’s morgens voor het ontbijt inneemt en tijdens de ramadan 2 uur na de maaltijd c.q. voor het slapengaan, dan verandert dat de opname en dus effectief je dosering. Inname voor de maaltijd lijkt weinig verschil uit te maken tussen de ochtend en de middag/avond.

De iftar (avondmaaltijd) wordt kort na zonsondergang genuttigd. Omdat de medicatie met water moet worden ingenomen en minimaal een half uur moet worden gewacht met de maaltijd is het belangrijk de iftar even uit te stellen na zonsondergang. Bij inname voor de shor (ochtendmaaltijd) zou dus eigenlijk minimaal een half uur voor deze maaltijd, die plaats vindt voor zonsopgang, de medicatie moeten worden ingenomen.

Opname

Bij een normale juiste inname is het niet nodig de dosering aan te passen tijdens of na de ramadan. Maar er zijn wel factoren die van invloed kunnen zijn op de opname van de medicatie, het metabolisme en afbraak van schildklierhormoon tijdens het vasten. Door het vasten en de zware maaltijden kunnen effecten optreden als een vertraging van de beweeglijkheid van maag en darmen. Door de vroege ochtendmaaltijd kan een verstoring/verandering van het biologische ritme optreden. Ook de omzetting van de levothyroxine in het actieve schildklierhormoon (T3) kan veranderen.

Wel of niet vasten?

Zolang de regel van het nuchter innemen van de medicatie levothyroxine in acht wordt genomen, kan de schildklierpatiënt mee doen met de ramadan zonder grote gevolgen voor de schildklierfunctie.


Referenties:

  1. Levothyroxinepreparaten. SON[]
  2. Ramadan. Wikipedia[]
  3. Medicijnen tijdens Ramadan. Moslima.nl[]
  4. Een tekort aan schildklierhormoon, dat wordt behandeld door substitutie van dit hormoon in de vorm van medicatie, met als werkzame stof levothyroxine. Ook wel bekend als trage schildklier of langzame schildklier. Meestal veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, maar kan ook veroorzaakt zijn door de behandeling van een schildklieraandoening als hyperthyreoïdie, ziekte van Graves of schildklierkanker.[]
  5. Behandeling hypothyreoïdie. SON[]
  6. Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, IR Iran.[]
  7. Azizi,F. 2015. Islamic Fasting and Thyroid Hormones.[]

Lees ook eens...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.