Nuchter, wat is dat?

Auteur: Deel:
nuchter

Mijn bloeduitslagen zijn de afgelopen jaren wisselend geweest en nooit ‘echt’ op het gewenste niveau. Inmiddels slik ik al meer dan de ‘gebruikelijke’ dosis. Dus bij elke verhoging de laatste tijd is de vraag van de arts: wanneer neem je ze in?

En mijn antwoord: braaf  ‘s-morgens een half uur voor het ontbijt, want dat is belangrijk voor levothyroxine. Maar waarom eigenlijk? Ik ben een groot voorstander van het waarom en begrijpen, als er wordt verwacht dat ik me aan regels houdt. 

Apotheek

Enige tijd geleden vroeg de apotheek via de email om een vragenlijst in te vullen over klantentevredenheid. En dol op vragenlijstjes als ik ben, heb ik die natuurlijk ingevuld. Een vraag viel me nogal op; of ik inname advies en informatie had ontvangen bij mijn pillen. Goh, ik wist niet dat dat gebruikelijk was. Een apothekersassistente heeft me nog nooit advies gegeven over inname, anders dan wat al op het label stond en dus zelf ook had kunnen lezen.

Dus de laatste keer wilde ik eens de apotheek aan zijn blijkbaar dienstverlening houden en vroeg de assistente wat er bedoeld werd met ‘nuchter innemen’. Ging het om bepaalde voedingsstoffen die moeten worden vermeden bij de inname of de vulling van de maag in het algemeen. Was blijkbaar een moeilijke vraag want een inhoudelijk antwoord heb ik niet gekregen.

Dus zelf maar onderzoek doen naar de inname van Thyrax en specifiek over de nuchterheid. Lang leve Google.
De Thyrax moet dus ‘nuchter’ worden ingenomen, helemaal geen eten of drinken hebben gebruikt. De diverse artikelen geven aan dat de maag leeg moet zijn bij inname, dus niet eten en drinken van te voren. Hoe lang men nuchter moet blijven na inname van de medicatie wisselt een beetje en de berichten geven aan een half tot liever een heel uur erna. Wat medicatie betreft zou de maag ‘nuchter’ zijn twee uur na te hebben gegeten. Al wordt in de chirurgie 6 uur na het eten aangehouden.

Enige tijd geleden beschreef ik mijn ‘zoektocht’ naar de definitie van nuchter, ten opzichte van het schildkliermedicijn levothyroxine. Toen probeerde ik het nuchter zijn ook nog vooral aan een ochtend inname van de medicatie te koppelen.

Inmiddels ben ik redelijk ingesteld aan het raken (nog niet stabiel jammer genoeg), slik ik mijn medicatie ‘s avonds en gebruik ik er ook Cytomel bij.

Koffie

Ik stuitte op diverse onderzoeken waarbij men de levothyroxine voor het slapen inneemt. De bekendste is die van Nienke Bolk en collega’s1). Als je het onderzoek en vooral de kritieken erop leest komt het erop neer dat het niet duidelijk is of het ’s avonds (nuchter) innemen van de levothyroxine een hoger TSH bloedspiegel geeft, maar veel patiënten vinden het wel prettiger om het op dat tijdstip in te nemen.

Dus wat blijkt? Ik neem mijn medicatie verkeerd in! Wachten met ontbijt was nooit zo’n probleem, ik ben niet zo’n ontbijter. Maar koffie ging er smorgens altijd in, en daar nam ik zelfs de medicatie mee in. Fout dus! Niet alleen is dus mijn maag niet leeg, maar mijn darmen worden ook altijd flink ‘wakker’ van de dosis ochtendcafeine.

Dus heb ik me maar voorgenomen om nog nuchterder mijn medicatie in te nemen, om te beginnen met ‘s-morgens de koffie een uur uit te stellen.  Het alternatief zou zijn minimaal 2 uur voor het slapen gaan niets meer te eten of drinken.

Ik vind het tot nu toe nog behoorlijk wennen en ik weet ook niet of het te combineren is met werkzaamheden. Ik heb toch al langere tijd nodig om letterlijk lichamelijk op gang te komen ‘s morgens, als de enige legale ‘drug’ om daarbij te helpen moet worden uitgesteld kom ik dus niet lekker op gang. Aan de andere kant, als het effect heeft, zal mijn de levothyroxine mijn startmotor beter bedienen.

Het effect moet nog maar blijken uiteraard, pas over een kleine 2 maanden kan het met bloedonderzoek worden getest.  Ik kijk het even aan en anders ga ik sowieso naar de avond met de inname. Ik wil mijn medicatie optimaal op mijn leven instellen en niet mijn leven op de medicatie (als dat niet hoeft).

Samengevat

Samenvattend de antwoorden rond nuchterheid, inname, interacties op een rijtje:

  1. Nuchter innemen betekent minimaal een half uur voor het ontbijt en twee uur na de maaltijd.
  2. De dosering van medicatie is gerelateerd aan het lichaams gewicht. Aankomen of afvallen heeft dan ook meestal een merkbaar effect op de benodigde dosering.
  3. Medicijnen, supplementen en voeding die levothyroxine in de weg zit, moet 4 uur voor of na de levothyroxine worden ingenomen.
    Voorbeelden hiervan zijn koffie, melk, magnesium, multivitaminen, ijzer, de pil, oestrogenen, etc..
  4. Er moet vooral opgelet worden bij veranderingen.
    Als iemand prima is ingesteld en de pillen inneemt tijdens het ontbijt met koffie (zelfs beginnen of stoppen met roken); vooral de gewoonte niet veranderen. Maar als er gestopt of begonnen wordt met anticonceptie, vraag dan om een extra bloedcontrole.

Waarom

Dat bepaalde stoffen in andere medicijnen, voeding en dergelijke een ongewenst effect op de opname van de schildkliermedicatie kan hebben kan iedereen zich wel voorstellen. Maar hoe zit het dan met nuchter?

De vulling van de maag en darm beïnvloed/verminderd de opname van de medicatie. Daarnaast beïnvloed het gebruik van andere medicijnen en voedsel de zuurgraad van het maagzuur en die moet ook optimaal zijn voor een optimale opname.

Referentie:

  1. Bolk N, Visser TJ, Nijman J, Jongste, RN IJ, Tijssen JGP, Berghout A. Effects of Evening vs Morning Levothyroxine Intake: A Randomized Double-blind Crossover Trial. Arch Intern Med. 2010;170(22):1996–2003. doi:10.1001/archinternmed.2010.436

Lees ook eens...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.