Medicatie interacties levothyroxine

Auteur: Deel:
Medicatie interacties met levothyroxine

Er is een significante interactie tussen levothyroxine en diverse medicijnen of supplementen, zoals: ijzer, calcium, maagzuurremmers1, statines en eostrogenen. Een interactie beïnvloed de werking van een medicijn. Diverse stoffen beïnvloeden de effectiviteit van de levothyroxine op verschillende manieren en verdienen de aandacht.

Medscape((Drugs That Interact With Levothyroxine (2015) )) bericht over de resultaten van een studie van de Thyroid Epidemiology, Audit and Research Study (TEARS)2 naar interacties van medicijnen met levothyroxine. Het doel van de studie was te onderzoeken in welke mate medicatie de werking van levothyroxine beïnvloed. Er werd gekeken naar dossiers tussen 1993 en 2012 bij mensen die langdurig levothyroxine hadden gebruikt; 10.999 personen. Er werd gekeken naar de wijzigingen in de TSH na de start van een medicijn.

Interacties levothyroxine

De levothyroxine moet langs de maag voor opnamen. Hierbij zijn drie zaken van belang: de pH, en de vulling en stoffen die inwerken.

Zuurgraad

De levothyroxine heeft een optimale zuurgraad nodig om goed opgenomen te kunnen worden. Daarom moet het een uur voor of twee uur na de maaltijd worden ingenomen. Door de lege maag wordt de opname vervolgens niet verstoord in de darmen door andere voedingsmiddelen.
De pH mag dus niet door voeding, maar ook niet door maagzuurremmers3worden verstoort. Bij het starten met een maagzuurremmer moet dus ook altijd de schildklierwaarden in de gaten worden gehouden en zo nodig de dosering levothyroxine aangepast. Bij kortdurende maagzuurremmers kan het effect worden verminderd door deze ruim 1 uur voor of 4 uur na de levothyroxine in te nemen. Maar er zijn ook steeds meer maagzuurremmers die 24 uur werkzaam zijn.

Interatie medicatie - TSH concentratie
Interactie medicatie, effect op de TSH concentratie

Binding

Dan zijn er ook nog stoffen in de maag die de opname van de levothyroxine door het lichaam beperken. Bijvoorbeeld ijzertabletten (ook veel voorkomende in multivitaminen!) bindt de levothyroxine waardoor er minder op te nemen valt in de darmen. Deze moeten dus altijd minstens 4 uur na de inname van de levothyroxine worden gebruikt.

Calcium wordt ook gebruikt in maagtabletten of extra geslikt ter voorkoming van osteoporose4. Dit beïnvloed de vrij circulerende schildklierhormonen in het lichaam. En is de reden dat het wordt aangeraden levothyroxine niet met melk en melkproducten in te nemen.5
Oestrogenen (vrouwelijk hormoon) beïnvloed het vrij circulerend schildklierhormoon en bij gebruik van medicatie met oestrogenen is veelal een hogere dosering levothyroxine nodig.6

Er zijn verschillende soorten maagmedicatie. De protonpompremmers (bijvoorbeeld Omeprazol, Pantoprazol) verlagen de pH waarde in de maag. Er zijn ook de oudere H2-receptantagonisten (bijvoorbeeld: Zantac, Pepcid, Tagamet) die de afgifte van maagzuur remmen, door zich te binden aan de H2-receptoren in de maagwand.

Overigen medicijnen

Metformine

Een medicijn dat vooral aan diabeten wordt voorgeschreven ter voorkoming van botontkalking bleek in een eerder onderzoek al een verlagend effect te hebben op de TSH. En daarnaast kan het bij langdurig gebruik leiden tot een vitamine B12 tekort.7
Zowel bij de statines als de Metformine is het mechanisme niet bekend. De onderzoekers adviseren deze mechanismes nader te onderzoeken.

Amiodarone

Het is een antiaritmicum (tegen hartritmestoornissen). Ook wel bekend onder de merknaam Cordarone8 heeft ook bewezen zeer nadelige effecten op de werking van de schildklier en kan zelfs schildklierafwijkingen veroorzaken.9
Het lijstje met bijwerkingen en interacties van dit medicijn zijn indrukwekkend te noemen10.

Statines
Er is inmiddels ook door Nederlands onderzoek achterhaald wat de spierklachten veroorzaakt bij het gebruik van statines voor ongeveer een kwart van zijn gebruikers. Het medicijn verstoort de omzetting van zuurstof in spiercellen. Anne Martens 02/09. NOS Wetenschap. Het betreft het onderzoek van Frans Russel (2015).

TSH veranderingen

Duidelijk van verhoging van de TSH bleken te worden gezien bij ijzer, maagzuurremmers, calcium en oestrogenen. Een verlaging van de TSH was te zien bij het gebruik van statines.
De maagbeschermers11, reuma medicatie (DMARD12 ) of glucocorticoïden13 had weinig invloed.

Conclusies

Hoewel er al diverse onderzoeken vergelijkbare resulaten hadden, toont dit onderzoek onomstotelijk door zijn opzet dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het voorschrijven en gebruik van medicijnen (met stoffen die) de opname van levothyroxine beïnvloeden.

Voor meer informatie over de interacties tussen medicatie, voeding en levothyroxine verwijs ik u graag naar de blogs: het thema VoedingVoeding & Schildklier, Altijd zelf alert blijven en WWWHH van Schildklier Organisatie Nederland (SON).

  1. Protonpompremmers genoemd, verlagen de pH van het maagzuur, waardoor de levothyroxine niet (goed) kan worden opgenomen. Het veroorzaakt ook een vitamine B12 tekort. []
  2. Clin Endocrinol. 2015;82(1):136-141 []
  3. antacida []
  4. botontkalking []
  5. Dat geldt overigens ook voor koffie. []
  6. Soja zou lijken op oestrogenen en eenzelfde effect hebben, waardoor het overmatig gebruik voor schildklierpatiënten wordt afgeraden. []
  7. Schildklier.nl []
  8. https://nl.wikipedia.org/wiki/Amiodaron []
  9. Medscape(2014), Thyroid Dysfunction Induced by Amiodarone Therapy []
  10. Bijsluiter Cordarone []
  11. H2-receptor antagonist []
  12. Disease-modifying antirheumatic drugs []
  13. Corticosteroïden, zoals bijvoorbeeld Prednison, Cortison, Dexamethason, Triamcinolon, Hydrocortison []

Lees ook eens...

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.