Mannen krijgen ‘makkelijker’ de diagnose Hashimoto dan vrouwen, blijkt uit het onderzoek van Carlé A et al. (2015). En ook blijken vrouwen meer restklachten te houden bij behandeling.
Achtergrond
We zien Hashimoto vaker bij vrouwen, maar ook mannen krijgen de aandoening. De meeste symptomen zijn a-specifiek en er is geen duidelijk symptoom dat duidelijk direct wijst op de ziekte van Hashimoto. Het krijgen van de diagnose kan dan nog wel eens lastig en tijdrovend zijn.
Er zijn veel studie gedaan die onderzoeken waarom sommigen ondanks een ‘optimale’ behandeling volgens de richtlijnen klachten houden. Maar nog niet eerder werd er onderzocht wat de verschillen in klachten zijn tussen mannen en vrouwen.
Grote Deense studie
Voor de gegevens werd gebruik gemaakt van een grote eerdere Deense studie, de Dan Thyr studie die was ontworpen voor het onderzoeken van jodium opnamen en schildklieraandoeningen in Denemarken. Deze gegevens werden vergeleken met een ‘normaal groep’. Er namen 140 schildklierpatiënten mee, 560 ‘normale’ vrijwilligers en 16% daarvan waren mannen.
De patiënten noemden allen minstens een van de ‘bekende’ hypo-klachten. De meest genoemde klachten waren bij de patiënten:
- vermoeidheid (81%)
- droge huid (62%)
- ademhalingsproblemen (51%)
Bij de vrijwilligers werd ook minimaal een van deze klachten genoemd: 74% ♀ en 51% ♂. Bij de vrouwelijke vrijwilligers kwamen klachten naar voren dan bij mannen, als: vermoeidheid, ademhalingsproblemen, droge huid, stemmingswisselingen, hardkloppingen, constipatie en ‘iets’ in de keel.
Resultaten
Na analyse van alle data bleek, dat patiënten met Hashimoto minimaal een van deze bekende klachten aangaven. Maar er kwam ook naar voren dat mannen met twee of drie van deze klachten een grotere kans hadden op het hebben van Hashimoto (de diagnose), dan bij de vrouwen met twee of meer van deze klachten. Bij hen werden vaker normale schildklierwaarden gezien.
De onderzoeker komt hierbij tot de conclusie dat het vaker voorkomen van schildklier-achtige klachten bij vrouwen een verklaring zou kunnen zijn dat vrouwen ondanks een behandeling van de Hashimoto nog restklachten houden.
Discussie
Helaas kan ik het hele onderzoek niet inzien, want ik ben wel benieuwd met welke schildklierwaarden al dan niet de aanwezigheid van Hashimoto werden gedefinieerd en hoe er werd omgegaan met subklinische waarden.
Ik lees in deze conclusie dat vrouwen sowieso vaak moe zijn, een droge huid hebben en stemmingswisselingen. Of er is onderzocht wat de culturele verschillen in het omgaan met deze klachten tussen mannen en vrouwen is, komt ook niet naar voren. Mogelijk dat mannen minder snel klachten uiten (of accepteren) dan vrouwen, waardoor je dergelijke uitspraken al niet meer goed kan vergelijken.
Over een mogelijke oorzaak van het vaker voorkomen van ‘vage’ klachten bij vrouwen ten opzichte van mannen is ook niet gekeken. Al hoor ik in de verte de zo vaak geuite ‘het zal de overgang wel zijn’ al weer klinken….
En als we deze conclusie leggen naast die van een langlopend onderzoek als LifeLine, dan zouden we ook kunnen concluderen dat de gebruikte onderzoeksmethoden vooral goed lijken afgestemd op de man en niet op de vrouw. Volgens LifeLine zien we juist dat er al een schildklieraandoening (afwijkende schildklierwaarden) kan zijn voordat klachten zich uiten. Ook dat mensen langer met ‘vage klachten’ lopen, terwijl er al een schildklierbehandeling had moeten worden gestart, wat ernstige klachten (en mogelijk onherstelbare beschadigingen?) had kunnen voorkomen.
Het zou mooi zijn als de data van LifeLines kon worden gebruikt om deze te vergelijken met de uitkomst van dit onderzoek van Carlé, A. et al.
Referentie: Carlé A et al. Gender differences in symptoms of hypothyroidism: a population-based DanThyr study. Clin Endocrinol (Oxf). April 2, 2015 [Epub ahead of print].
Bron: American Thyroid Association
- Tags: Hashimoto, hypothyreoidie, mannen, onderzoek, restklachten, vrouwen
1 reactie