Connectie Immuunsysteem en Depressie

Auteur: Deel:
depressie

Dat een auto-immuunaandoening tot een depressie kan leiden, is voor menig patiënten met een auto-immuunaandoening geen verrassing. Veelal voelen de patiënten die dit soort gevoelens uiten, zich niet echt serieus genomen en worden soms zelfs naar de psycholoog gestuurd “om te leren omgaan met je chronische aandoening”.

Promotie

Floor van Heesch promoveerde onlangs (15/01/2014) aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar die connectie tussen auto-immuunziekten en depressies en vond twee oorzaken. Dezen veroorzaken op zichzelf niet een depressie maar vergroten de kans op het ontwikkelen van een depressie of het moeilijker herstellen.
Van Heesch ontdekte dat een overactief immuunsysteem op twee manieren ongelukkig uitpakt:

  • De toename van cytokines in het systeem vermindert het vermogen ‘blij’ te worden van zaken en gebeurtenissen die dat ‘normaal’ wel zouden doen (adhedonie genoemd).
  • De overdracht van signalen tussen zenuwcellen in de hersenen is verminderd (overdracht door neurotransmitters).

Medicijnen

Van Heesch concludeert dat een depressie bij een auto-immuunaandoening waarschijnlijk eerder een lichamelijke oorzaak, dan een psychische oorzaak heeft. Van Heesch adviseert – op grond van het onderzoek – bij een medicamenteuze behandeling van een dergelijke depressie te kijken naar medicatie die niet alleen de heropname van serotonine beïnvloedt (zoals de huidige generatie antidepressiva), maar ook te kijken naar medicatie die de heropname van dopamine en noradrenaline beïnvloedt.

Bronnen:

 

Lees ook eens...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.