Behandeling hypothyreoïdie leidt niet tot afvallen

Auteur: Deel:
Afvallen

Een van de meest opvallende en vervelende kenmerken van hypothyreoïdie is gewichtstoename. Toch is er nog weinig onderzoek gedaan naar het fenomeen.

In het onderzoek van Dr. Elizabeth Pearce (Boston University School of Medicine in Massachusetts) en collega dr. Michael T. McDermott (University of Colorado School of Medicine, Aurora) werd onderzocht of en hoeveel, van het gewonnen gewicht weer wordt verloren bij de behandeling van de hypothyreoïdie. Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Thyroid Association (ATA)(2013).
Het betreft een dossierstudie van patiënten met alleen primaire hypothyreoïdie. Dit was een groep van 101 patiënten, met een gemiddelde leeftijd van 48 en 71% vrouw.

Resultaten

De gemiddelde (mediaan) TSH van de groep daalde van 48 naar 2.3 mIU/L. Gemiddeld (mediaan) woog men 70.6 kg, en verloor geen gram. Mensen die wel gewicht waren verloren (52%), verloren gemiddeld 3.8 kg.
Factoren in de oorzaak van de hypothyreoïdie waren in de groep al uitgesloten. Factoren als opleidingsniveau, leeftijd, ras, sexe, initiële TSH, etc. bleken niet van invloed op de kans en hoeveelheid gewichtsverlies.
Omdat het om een studie naar dossiers in het verleden ging, kan er niet worden vergeleken met het gewichtsverlies van een ‘gezonde’ controlegroep. In het algemeen wordt gezien dat bij het toenemen van de jaren ook de kilootjes toe nemen.

Conclusie

Als belangrijkste reden voor het niet-afvallen of niet naar verwachting afvallen, verwachten de onderzoekers de oorzaak te moeten zoeken in de inname van calorieën ten opzichte van een verbetering/toename van het metabolisme tijdens rust, enige tijd na een goede behandeling van hypothyreoïdie.

Het wordt dus tijd dat er een zogenaamd double-blind onderzoek wordt verricht naar het gewicht van de hypotheoot.

Bron:
Medscape; Nancy A. Melville: Weight loss not a certainty with hypothyroidism treatment (21/10/2013)

Lees ook eens...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.