Preferentiebeleid medicijnen niet de voorkeur

Auteur: Deel:
eurocent

Afgelopen december gonsde het niet alleen van de vieringen van Sinterklaas en Kerst, ook in zorgverzekeringsland was er veel activiteit. Elk jaar in december moeten zorgconsumenten zich weer gaan verdiepen in hun zorgverzekering; zeg je op en neem je een andere of kan je nog een jaar blijven?

Voor chronisch zieke zorgconsumenten is het elk jaar weer van belang om zich op te hoogte te stellen van de wijzigingen van premies, maar vooral het vergoedingenbeleid en andere verzekeringsvoorwaarden voor het komende jaar. Krijg ik nog wel vergoed wat ik nodig heb of moet ik volgend jaar van medicijn, arts, behandelaar, instelling wisselen of bijbetalen?

Zorgverzekeraar

De zorgverzekeraars stopten weer veel geld in het overtuigen van zorgconsumenten om met hun in zee te gaan. Toch stapten er dit jaar minder mensen over van zorgverzekering dan voorgaande jaren.
Meestal zijn de redenen om de voorwaarden van (andere) verzekeraars onder de loep te nemen, al ruim op tijd duidelijk. Bijvoorbeeld veranderingen van vergoeding van fysiotherapie, GGZ, thuiszorg, etcetera door de overheid.

Dit jaar leek het er vooral op dat dé reden voor schildklierpatiënten om over te (moeten) stappen, via de ‘wandelgangen’ naar buiten kwam en vooral, vrijwel te laat om erop te kunnen reageren.[pullquote]”Op de valreep van dit jaar lag een brief van mijn apotheek in mijn bus.”[/pullquote]
De afgelopen weken werden steeds meer mensen volkomen onverwacht geconfronteerd met het omwisselen van hun schildkliermedicatie (Thyrax, Eltroxin en Euthyrox) voor generieke/merkloze levothyroxine. Een ieder die probeert duidelijkheid te krijgen over wat er opeens aan de hand lijkt te zijn, krijgt van geen enkele instantie eenduidige of duidelijke antwoorden.

Kostenbeheersing gezondheidszorg

  1. Een van de speerpunten voor het beheersen van de zorgkosten in Nederland, is het beïnvloeden van de kosten voor medicatie. Hiervoor is het preferentiebeleid een aantal jaar geleden ingesteld. De bedoeling van dit beleid was/is scherpere prijzen met de pharmaceutische industrie af te kunnen spreken en dat de patiënten (en via de patiënten de zorgverzekeraar en dus de overheid) van deze kortingen konden profiteren. Ook het voorkomen van verspilling en onnodig gebruik van (te) dure medicatie moest hierdoor tot kostenbesparingen leiden.
    Het preferentiebeleid is dus een van de manieren om de medicatiekosten in Nederland te beheersen.
  2. Een andere manier is: de verzekeraar bepaalt welk middel met dezelfde werkzame stof mag worden uitgegeven en wordt vergoed. Dit heet ‘labelpreferentie’. Dit beleid is gebaseerd op prijsafspraken tussen de verzekeraar en de pharmaceutische fabrikant. Zo’n prijsafspraak is meestal een half jaar tot een jaar geldig. Daarna kan de verzekeraar dus met een andere fabrikant in zee gaan en wordt met dezelfde werkzame stof opeens een ander merk alleen nog maar vergoed.
  3. De derde manier is de ‘laagsteprijsgarantie’. Hierbij ligt de keuze voor het te leveren merk/middel bij de apotheek. De apotheek krijgt dan een gemiddelde vaste vergoeding voor alle middelen met dezelfde werkzame stof, ongeacht welk merk er wordt afgegeven.
“Medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, als ze geregistreerd staan in het Geneesmiddelen VergoedingsSysteem (GVS) en worden voorgeschreven ze door een arts.” NPCF

Zorgverzekeraar

Om te voorkomen dat u het komende jaar wordt geconfronteerd met extra kosten voor uw gebruikelijke merk medicijn, maar vooral om te voorkomen dat u (regelmatig) gedwongen van merk moet wisselen, is naast het controleren van de afspraken met uw zorgverzekering, ook inzicht in de overeenkomst van uw apotheek met uw zorgverzekering van belang.
De consumentenbond laat in een schema het gevoerde medicijnbeleid van zorgverzekeraars en de afspraken met apothekers zien.

Maximale vergoeding in Regeling Zorgverzekering

Vergoedingen van medicijnen worden onder andere gebaseerd op de gemiddelde gebruikte dagelijkse dosering/hoeveelheid.*) Voor levothyroxine is dit vastgesteld op 150 mcg.
Door de 100 mcg Thyrax wordt bij een standaard gebruik van 1,5 stuk maximaal € 0.06398 vergoed. Bij het gebruik van 1 tablet van 150 mcg Thyrax wordt maximaal € 0,06408 vergoed. Dezelfde berekening met Euthyrox geeft exact dezelfde maximale vergoedingen te zien.
De maximale vergoedingen voor generieke levothyroxine van een fabrikant als TEVA komen na berekening op minder dan een cent per tablet goedkoper uit!1

In Bijlage 1: horende bij artikel 2.5, eerste lid, van de Regeling zorgverzekering staan alle opgenomen artikelen in bijlage 1A (onderling uitwisselbare geneesmiddelen) en bijlage 1B (middelen die niet uitwisselbaar met een ander middel zijn).”

Eltroxin, Euthyrox, Thyrax en levothyroxine staan allen opgenomen op die bijlage 1A. Dit is de lijst van de overheid. Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf welke middelen zij onder het preferentiebeleid laten vallen.”

Op de website mijnmedicijnvergoeding.nl kunt op per merk medicijn/dosering bekijken hoe de verschillende verzekeraars volgens hun openbare informatie omgaan met de vergoedingen. Zo zien we bijvoorbeeld dat Thyrax Duotab Tablet 0,100mg bij alle vermelde verzekeringen volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En dat zien we ook bij Euthyrox Tablet 100mcg.

In de praktijk

geneesmiddelenbeleid KNMP
Geneesmiddelenbeleid KNMP

Steeds meer lijkt in de praktijk al deze informatie op internet van de organisaties die ze online beschikbaar stellen, achterhaald te zijn. In de kleine lettertjes lezen we ook vaak dat de lijsten van vervangbare medicijnen niet ‘compleet’ is en aangepast kan worden.
Eigenlijk heb je dus helemaal niets aan de ‘afspraken’ met de verzekering; de afspraken kunnen elk (voor de zorgverzekering) gewenst moment worden aangepast.

Dat levothyroxine niet onder het preferentiebeleid zou moeten vallen, wordt al jaren door de KNMP, de NHG en NIV geadviseerd; vanwege de smalle therapeutische breedte van de werkzame stof levothyroxine.
Al doorspittend kwamen we er echter achter dat op de lijst uitgegeven door de overheid over preferentiemedicatie levothyroxine níet is opgenomen (zie Bijlage 1A hierboven). Volgens de overheid zou het dus al jaren geen enkel probleem moeten zijn om diverse merken levothyroxine door elkaar te gebruiken. Ondanks dat alle medische beroepsverenigingen van deskundigen het hier niet mee eens zijn.
Het lijkt erop dat de verzekeraars en/of de apothekers opeens deze overheidslijst willen gaan hanteren…

Werkelijke kosten

We hebben de afgelopen jaren al vaker te maken gehad met klachten van patiënten die door leveringsproblemen andere merken levothyroxine kregen. De kans is groot dat mensen (weer) klachten krijgen door een effectief gewijzigde dosering van hun medicatie. Hierdoor zullen ze dus extra bloedonderzoek moeten laten verrichten, extra de arts bezoeker. Mogelijk worden er dosering weggedaan door doseringswijzigingen. Dan hebben we nog de mogelijk economische kosten; extra of langere periodes van ziekte. En wat voor prijskaartje hangen we aan de persoonlijke Kwaliteit van Leven die wordt aangetast door de ontregeling of medische risico’s die ermee samenhangen?

Tips:

  • Op de themawebsite van de NPCF over de zorgverzekering en de Zorgzine vindt u allerlei tips over het vergelijken van (voorwaarden van de) zorgverzekeringen.
  • Laat de voorschrijvend arts uw merknaam van levothyroxine vermelden op het recept, in plaats van alleen de werkzame stof. Eventueel kan er ook ‘MN’ (Medisch Noodzakelijk) bij gezet worden, om problemen bij de uitgifte van uw medicatie bij de apotheek te voorkomen.
  • Vraag uw apotheek naar hun overeenkomst met uw (gewenste) zorgverzekering en wat dat voor uw medicijnuitgifte kan betekenen. Ook kunt u de werkwijzen (en kosten) van diverse apothekers in uw buurt met elkaar vergelijken.

Vastgesteld door de WHO  (DDD)

Bronnen:

  1. Regeling Zorgverzekering []

Lees ook eens...

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.