Koolhydraatarm dieet goed voor Hashimoto?

Auteur: Deel:
koolhydraat arm dieet bij hashimoto

Een dieet gebaseerd op de reductie van koolhydraten leidt niet alleen tot gewichtsverlies, maar vooral een afname van het vetpercentage én TPO-antistoffen, volgens Teresa Esposito et al.(2016). Esposito onderzocht waarom een ‘gewoon’ calorie-arm dieet vaak weinig succesvol is, wat betreft gewichtsverlies bij patiënten met de ziekte van Hashimoto en betrok daarbij de antistoffen die kenmerkend zijn voor AITD. [pullquote]Het voorkomen van TPO-antistoffen zijn kenmerkend voor de auto-immuun schildklieraandoening de Ziekte van Hashimoto.[/pullquote]

Goitrogene voeding

Aan de conclusie hebben de onderzoekers ook toegevoegd dat het dieet vrij van goitrogene voedingsmiddelen zou moeten zijn, omdat deze de opname van jodium beperken en hypothyreoïdie kunnen veroorzaken.
De onderzoekers onderscheiden als goitrogene voeding:

  • Kool (kruisbloemenfamilie)
  • Melk van koeien die kool eten
  • soja
  • spinazie
  • tapioca
  • sla
  • gierst
  • sommige toevoegingen, zoals nitraten voor vis- en vleesconservatie

Veel van de goitrogene kenmerken van de voedingsmiddelen worden overigens teniet gedaan door deze te verwarmen. In hoeverre deze voedingsstoffen van invloed zijn op het welbevinden van de patiënt bij een langer bestaande Hashimoto wordt niet duidelijk.

83% van de patiënten met hoge antistoffen testen positief (ademtest) op lactase. Dit gaf de onderzoekers de indruk dat er een correlatie bestaat tussen koolhydraatmetabolisme en gewichtstoename met een verlaagd basaal metabolisme, bij een auto-immuun schildklieraandoening.

Bij een energie-beperkt dieet namen wel het gewicht en vetpercentage af maar veranderde weinig aan de niveaus van de antistoffen. Bij een koolhydraatarm dieet namen niet alleen het gewicht en vetpercentage af, maar was er ook een duidelijke afname van de antistoffen te zien. Bij dit koolhydraatarm dieet werden niet alleen koolhydraten uit de voeding weggenomen, maar ook melkproducten en eieren en de eerder genoemde en goitrogene voedingsmiddelen.

Bron:

Lees ook eens...

16 reacties

  1. Hallo Antoinette, hoe gaat het met je ? En met je bevindingen in de praktijk inzake het koolhydraatarme dieet?
    Ik zag net dit programma https://www.npo.nl/zorg-nu/28-02-2017/AT_2068366 over DNA-testen op aanleg van mensen voor bijv. bepaalde stofwisselingseigenschappen en ik moest op een gegeven moment weer denken aan dit door jou aangesneden topic.
    Daaruit bleek ook dat de aanleg per persoon kan verschillen hoe goed of hoe slecht iemand reageert op koolhydraten. Gezegd werd ook dat bij sommige mensen vanwege hun dna-aanleg het metabolisme vertraagt als zij (te) weinig koolhydraten eten: dat laatste is dus mijn verhaal.
    Eerder had ik ook al gelezen overigens dat verschillende produkten bij verschillende mensen hele andere insulinepieken laten zien : en dat het niet perse zo is dat een bepaald produkt altijd dezelfde reacties opleveren bij mensen. Ter illustratie dit citaat: ¨Sommige deelnemers lieten een behoorlijke stijging van hun bloedsuikerspiegel zien na het eten van banaan maar gek genoeg niet na het eten van koek. Terwijl anderen juist een behoorlijke stijging van hun bloedsuikerspiegel lieten zien na het eten van koek en niet na het eten van banaan.¨ https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674%2815%2901481-6

    Daaag Antoinette!

    1. Hoi Mai, Ik mag niet klagen; ben dit jaar al 10 kg kwijt en het bevalt goed.
      Het klopt dat ‘het’ dieet niet bestaat en dat er (en dat geld ook voor sporten/bewegen) individuele verschillen zijn. Een BBC serie (The perfect Diet for you) is een wetenschappelijk onderzoek waarbij ze 3 typen en 3 dieten voorschreven en volgden. Het is helaas niet meer op NPO te zien, maar nog wel te vinden op YouTube. Heeeel interessant….

  2. hoi Antoinette,

    grappig: ik heb om 5:30 uur een reactie gegeven op je artikel en om 6 uur reageer je al. Ik heb zo´n gevoelige spijsvertering, dat het minste of geringste dat ik niet in acht genomen overdag aan voedingsregels die ik inmiddels wel ken, me de nacht erop volgend uit mijn slaap houdt. Dit keer had ik rauwe boekweit gegeten na warme gekookte pompoensoep te eten. Op zich is gekookte voeding eten voor mij niet zo´n probleem als het niet te zware kost is. Maar dan moet ik niet daarna nog rauwe voeding gaan eten, wat ik dus gisteren heb gedaan.

    Overgang naar keto-huishouding: ja ik snap wat je bedoelt. Misschien was dat wat bij mij die klachten gaf. Maar eerlijk gezegd denk ik dat bij mij echt het vet niet goed viel. Want ook als ik niet in de ketose zit, wat ik meestal niet zit, dan kan ik nog niet tegen te veel vet, wat bij mij al snel te veel is. Dan word ik echt onpasselijk. Pas heb ik 3 dagen gevast omdat ik een blaasontsteking had (helpt echt tegen een blaasontsteking) en geen antibiotica wilde gebruiken omdat mijn darmflora niet van een beste kwaliteit is. Na twee dagen kom je dan als vrouw in de ketose terecht als alle glucoreserves op zijn. En ik had toch niet zulke erge klachten ervan, dan als ik een vetrijk, koolhydraatarm dieet volg.

    Voor mij is de galblaas-lever 1 en hetzelfde ding. De lever en schildklier zijn verder ook dusdanig aan elkaar verbonden qua functies: bijv. de lever zet T4 om naar T3: dat als 1 functie al overbelast is: bijv. de lever i.v.m. de vetvertering: dat de andere functie (omzetting T4 naar T3) er dan bij inschiet.

    Citaat waar je om vraagt: ¨Overbelasting van de lever, of dit nu door veel suikers, foute vetten, bloedsuiker-/insuline ontregeling, medicijnen of teveel (milieu)toxines komt is funest voor onze schildklier. In onze lever moet het onwerkzame schildklierhormoon T4 worden omgezet in het werkzame T3. Als onze lever te zwaar belast wordt kan deze taak in het gedrang komen. ¨ https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/schildklier,-voeding-en-leefstijl-bij-een-te-lage-werking.html

    Hierboven gaat het dan over ¨foute¨ vetten, maar proefondervindelijk kan ik zeggen dat elk vet bij mij als fout aanvoelt boven een bepaalde dosis die niet hoog hoeft te zijn. Maar iedereen is wel weer anders uiteraard. Ik heb een familielid die naast hashimoto ook nog diabetes type I heeft en die kan echt niet te veel fruit (= koolhydraten) eten bijv. en die functioneert veel beter op vet dan mijn persoon.

    Ik heb ook veel gelezen van de hand van Izabella Wentz, de schrijfster van het boek: ¨The root cause¨ over hashimoto. Zij schrijft ergens dat ze nog nooit een veganist is tegengekomen die zich met een dergelijk dieet wist te verlossen van hashimotoklachten en ze hangt ook het zogeheten auto-immuunprotocol aan dat aan elkaar hangt van de dierlijke vetten en eiwitten (behalve overigens melkprodukten die onbetwist niet goed zijn voor mensen met hashimoto) in de vorm van vlees. Ik krijg vlees moeilijk verteerd en ik slaap vervolgens een nacht niet. Het is een feit dat vlees er veel langer over doet om te verteren dan bijv. fruit of rauwe groente. Rauwe veganistische voeding die niet vet is en niet te veel eiwitten bevat gaat veel beter. Ik geloof dat ik in herhaling begin te vallen! Ik wil aangeven dat het aan de ene kant misschien wel puur persoonlijk is hoe mensen ergens op reageren, maar aan de andere kant… misschien zijn er ook wel wetmatigheden?

    groetjes,
    Mai

    1. Goed om te zien hoe belangrijk het is om iemands persoonlijke verhaal te horen; zo zie je maar dat iedereen anders reageert en dat het belangrijk is ook ‘jezelf’ te leren kennen in de ‘protocollen’. Ik kan me voorstellen dat je veel hebt moeten onderzoeken en uitvinden.

      Helaas ben ik niet onder de indruk van de informatie op de website van Rineke Dijkinga die je linkt. Er worden geen bronnen vermeld van haar beweringen en sommigen zijn zelfs pertinent niet waar. Vooral waar ze beweringen uit over het negatief beïnvloeden van de schildklier door allerlei zaken. Meestal slaat het op negatieve effecten van het opnemen van ingenomen schildklierhormoon, bijvoorbeeld. Ik zou deze informatie dan ook met een flinke schep zout nemen.

      Maar er zijn inderdaad verbanden tussen de schildklier en de lever en vet(verbranding) speelt daarin een rol. Hoewel de vervetting van de lever (op termijn) tot ontstekingen kan leiden heeft het verder weinig invloed op de functie. Het omzetten van T4 naar T3 is voor iedereen een standaard functie van de lever en dus niet een extra belasting.
      De hoop en het doel van het KHA-dieet is dus dat die vetverbranding wordt gestimuleerd en de vervetting van de lever omkeert. Ik ga dat zeker in de gaten houden.

      1. hoi Antoinette,

        hierover: ¨De hoop en het doel van het KHA-dieet is dus dat die vetverbranding wordt gestimuleerd en de vervetting van de lever omkeert. Ik ga dat zeker in de gaten houden.¨

        Dat geldt dan mijns inziens vooral voor mensen die geen problemen hebben met de vetverbranding: dan is het geen probleem. In mijn geval (moeite met vetvertering) gaat die vlieger dus echt niet op. Rest mij het vasten dat overigens bij mij voor mijn doen nu al na drie dagen vasten spectaculaire gezondheidswinst heeft opgeleverd. Zou ook kunnen, dat het niet aan de slechte vetvertering per se ligt dat bij mij een koolhydraatarm, vetrijk dieet echt niet werkt, maar aan de bijnieruitputting. Het schijnt dat volgens de schrijver van het gelijknamige boek ¨Bijnieruitputting¨ van James L. Wilson mensen met bijnieruitputting niet goed zonder weinig koolhydraten kunnen (ik dacht uit mijn hoofd niet onder de 50 gram koolhydraten per dag). Op het gevaar af dat dat wat ik schrijf ook al geen indruk op je maakt:-) Overigens haal ik ook geen citaten aan om indruk te maken. Je vroeg me om een citaat. Hetgeen Rineke Dijkinga schrijft is verder voor mij geen wet van meden en perzen, al geloof ik direct dat alles waar de lever extra moeite voor moet doen om het te verwerken een extra belasting is. Pubmed afstruinen heb ik ook weinig trek in. Ik zoek naar praktische oplossingen voor praktische problemen en als iets wel of niet ¨werkt¨ bij mij (als ik me energieker voel bijv. en een nacht doorslaap als ik iets goed verteer) probeer ik het wel een plaats te geven om er lering uit te trekken want die hashimoto-ellende is echt geen pretje. Zo wil ik ook graag lering trekken uit wat lotgenoten ervaren wat ik nog niet heb uitgevonden. Misschien herken je het?

        Daaag Antoinette,
        Groetjes,
        Mai

        1. Heel herkenbaar 😉
          Zo ben ik ook bij de KHA terecht gekomen; ik heb (voor zover ik weet) geen problemen met de vetverbranding, anders dan dat die door de schildklier is verstoord. En ik krijg graag extra inzichten uit de praktijk en andere ervaringen. Het stimuleert me om anders/extra te kijken hoe het me zal bevallen. Ik ben nog druk doende met ‘ervaren’… al herken ik ook wel wat van de problemen met de spijsvertering zoals jij ze beschrijft.
          Weer wat geleerd op de zondagochtend 🙂

          Groetjes, Antoinette

        2. hoi Antoinette,

          Ok, dus jij vaart wel bij koolhydraatarme voeding. Daar gaat het om en als je spijsvertering, gezondheid en je gewicht verbetert en / of de antistoffenvorming erdoor daalt: dan is dat een belangrijke stap. Het resultaat telt wat mij betreft.

          Welke spijsverteringsproblemen herken je?

          groetjes
          Mai

        3. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken met betrekking tot KHA dieet of eventuele (gerelateerde) spijsverteringsproblemen 🙂

          wordt vervolgd….

  3. Beste Antoinette

    Bij mijn weten heeft sla als regel geen goitrogene werking, behalve dan ruccola, waterkers en tuinkers. Ik vind dat nergens anders terug. Het is ook niet mijn ervaring: mijn autoimmuunsysteem prikkelt mijn schildklier voelbaar als ik goitrogene of andere voor mij allergene voeding heb gegeten zoals voeding uit de familie van de nachtschades of bijv. veel noten en zaden. Een andere opmerking die ik heb: ik val misschien iets af van koolhydraatarme voeding, maar ik voel me er vreselijk onwel van worden. Vaak hebben mensen die last hebben van hun schildklier, ook last van hun lever en die is ook verantwoordelijk voor de vetvertering. Koolhydraatarm betekent al snel op zijn minst vetrijk en evt. ook eiwitrijk. De vet- en eiwit-vertering: daar loopt het echter al snel op spaak bij mensen met auto-immuunproblemen. Rest koolhydraten: en dat is precies het type voeding dat als regel bij mij het soepelste uitwerkt op mijn spijsvertering. Dus: koolhydraatrijk, vetarm en eiwitarm. Rauw en plantaardig bovendien: dit omdat ik niet slaap als ik dierlijke eiwitten eet: die leggen een veel groter beslag op mijn toch al geruineerde spijsvertering.

    Daaag Antoinette,

    groetjes, Mai

    1. Hoi Mai,
      Bedankt voor je inzichten.
      Sowieso heeft afvallen een vervelend effect op je schildklierhormoonhuishouding; al was het maar omdat je relatief steeds meer een te hoge dosis binnenkrijgt, met het afnemen van de kilo’s. Maar bij KHA heb je ook nog last van de overgang naar de keto-huishouding, wat tot extra klachten kan leiden.
      Heb je bronnen voor de verbinding tussen schildklier en lever en vetverbranding? Ik vraag me zelf af in hoeverre het effect heeft op de galblaas (dus wel een verbinding met vetverbranding daar), omdat je daar ook vaak vaker klachten ziet bij schildklierpatiënten.

      Groetjes, Antoinette

    2. hoi Antoinette, ik weet niet natuurlijk niet hoelang je al op het koolhydraatarme dieet zit.
      In elk geval moet je nooit te laag in koolhydraten gaan zitten, dat is wat ik heb meegekregen.
      Op een gegeven moment ging ik onderhand denken dat koolhydraten de duivel zijn.
      Ik las ook nog dat de omzetting van T4 naar T3 glucose behoeft. Tja als dat klopt dan is de vraag hoeveel glucose dat dan betreft: maar ook dat kan mijn gevoel van onlust van destijds verklaren tijdens mijn koolhydraatarme dieet.

      Ik wil je uiteraard niet ontmoedigen en elk mens is anders maar ze zeggen: een gewaarschuwd mens telt voor twee.

      Groetjes,
      Mai

      1. Pas een paar weken, dus het is nog aankijken. Het klopt dat je inderdaad een minimale hoeveelheid aan koolhydraten, maar vooral eiwit moet blijven gebruiken voor een aantal functies. Bijvoorbeeld eiwitten om te voorkomen dat je lichaam spier gaat afbreken en je hersenen hebben altijd glucose nodig. Het belangrijkste van het KHA dieet is dat alleen voor de energiebehoefte van het lichaam in plaats van glucose vetverbranding moet worden gebruikt; de ketose. Deze overgang kan je inderdaad ook even merken.

        1. Ja als ik het goed begrepen heb, is een gemiddeld menselijk lichaam wel zo ingenieus dat het ook van eiwitten koolhydraten kan maken dacht ik. Maar goed, ondanks dat alles liep het bij mij toch spaak. Misschien ook wel omdat ik te zeer overmoedig was door te weinig koolhydraten tot me te nemen destijds.

          Succes ermee Antoinette!

        2. Dan grijp ik weer terug naar mijn eerdere bewering, dat er erg veel websites onzin verkopen. Sterker nog. Een bewering als ‘A person with hyperthyroidism should put kelp in their food generously. It is high in iodine and can suppress the function of the thyroid’ is niet alleen pertinente onzin, het is ook nog eens een erg gevaarlijk advies.

        3. Antoinette, het staat als een paal boven water dat er veel onzin beweerd wordt. En dat van die kelp en jodium: dat is inderdaad echt zo´n misvatting dat het bij mensen in het westen met schildklierproblemen een rol speelt terwijl -laat ik uit eigen ervaring putten- bij mij gluten, soja en melkprodukten om te beginnen mijn gezondheid onderuit gehaald hebben uiteraard vanwege mijn aanleg voor hashimoto. Als ik dit eerder geweten had, dan had ik die voedingsmiddelen al bij voorbaat niet gegeten en dan had die autoimmuunknop bij mij nooit ingedrukt geweest, waarna het veel meer uitkijken is. Vorig jaar ben ik kelp gaan suppleren. Nou dat heb ik geweten! De scherven daarvan ben ik nu nog aan het rapen. En dan familieleden van mij die middels radioactieve jodiumslokken en middels chirurgisch gesnij in de schildklier zijn toegetakeld. En volgens mij gebeurt dat hedentendage nog steeds.

          Er wordt veel beweerd: ik neem alles mee. Mensen die veel onzin beweren kunnen ook dingen zeggen die juist wel waar zijn en omgekeerd.

          Het stuk waarnaar ik je verwees, vermeldt ook het nut van vasten voor mensen met een onderactieve schildklier: ik kan dat uit eigen ervaring onderschrijven. Uiteindelijk telt die eigen ervaring voor mij het meest zoals aangegeven, maar vaak zijn er qua voeding zoveel invloeden tegelijk op mijn lichaam, dat ik graag literatuur lees om een idee te krijgen waar ik het allemaal kan zoeken.

          Dat van die sla dat zit me hoog omdat ik graag rauwe plantaardige voeding eet omdat ik merk hoe goed die mij doet. Voeding met veel bladgroen is erg belangrijk voor onze gezondheid, liefst rauw, althans dat is zoals ik het nu zie, ook als ik voel wat de reactie van mijn lichaam erop is. Maar rauwe kolen vallen bij schildklierproblemen echt wel af. Sla is dan nog 1 van de weinige bladgroenbronnen die ik rauw kan eten en bijv. bleekselderij (valt ook wel een beetje onder de bladgroente) zit net als dat overzicht ook in het verdomhoekje qua goitrogenen. Bieten ook: en bietengroen is ook nog wel eens te krijgen. Dus welk groen kan ik dan eten? Inmiddels heb ik nog wel oplossingen gevonden: ik juice nu van allerlei groene planten die gewoon buiten groeien. Gras, naalden van naaldbomen (het is winter nu en die zijn altijd groen), paardebloem inclusief wortel, weegbree etc.

          Ook zo´n ding: ik had blaadjes van de laurierkers uit de tuin gejuiced. Blijkt dat die plant geen laurierplant is waarvan de blaadjes worden gebruikt als specerij in onze keuken. Maar nadat ik het gegeten had ging mijn spijsvertering eindelijk eens aan de gang: het werkt de maag-darmperistaltiek in de hand. Staat overal op internet geschreven dat er blauwzuur inzit en dat dat slecht is. Die blauwzuur proef je echt: net alsof je bittere amandelen eet en die worden ook gewoon gegeten. Het is dan de dosis die je hanteert die bepaalt of iets giftig is of niet. Blijkt dat die blauwzuur uit de natuur ook onderzocht is en er zijn bronnen die verwijzen naar de geneeskrachtige werking van dat natuurlijke blauwzuur (ook wel laetril, ook wel vitamine b17, ook wel amygdaline) op de gezondheid. Er wordt inderdaad veel beweerd wat onzin is. Maar ik lees daar dus overheen als ik al -bij mijn beste weten- beter denk te weten. Men verkoopt ook die bittere amandelen en abrikozenpitten aan mensen voor de gezondheid: maar je kunt net zo makkelijk de blaadjes van die lelijke laurierkers die overal en nergens in de tuin staat, gebruiken voor hetzelfde doel.

          Het ging mij nu om de sla: de hashimoto-dieetprotocollen van het boek van Izabella Wentz over de ziekte van hashimoto verwijst veelal naar sla als alternatief voor kolen qua noodzakelijke bladgroenbron voor hashimotootjes, maar goed, daar wordt dus wisselend over gedacht. En appels bijv. : kennelijk zijn die ook (op zijn minst : mild) goitrogeen.

          Ik ga er nu wel op letten. Ik vind sla lekker. Jammer als die afvalt, maar ja. Ik vind mijn weg wel mocht ik het zonder moeten stellen. Het verhaal is vast niet zo zwart-wit met die goitrogenen. De kruisbloemigen, dat is denk ik wel echt meer uitkijken.

          Daaag Antoinette,

          Groetjes,
          Dorien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.