Trillend op de bank

Auteur: Deel:
substitutie

Ze voelt nattigheid en had ‘s morgens eerst eens met haar zorgverzekeraar gebeld. Al enige tijd voelt ze zich allesbehalve lekker. Hoewel half Nederland ziek lijkt te zijn of te worden, denkt ze niet dat ze een virusje onder de leden heeft. Ze vermoedt inmiddels dat haar klachten wel eens met het preferentiebeleid te maken kunnen hebben. Merkwaardig, want haar verzekeraar deelde telefonisch mede “de enige zorgverzekeraar te zijn die niet meedoet met “dit beleid”.

Geschiedenis

Na een enorm getob met de ziekte van Graves werd haar schildklier jaren geleden uiteindelijk verwijderd. Het was een enorme opluchting dat ze hem kwijt was. Dit betekende voor haar eindelijk dat ze goed en stabiel ingesteld kon worden op levothyroxine, het vervangend schildklierhormoon. Jarenlang slikte ze trouw haar dagelijkse dosis en voelde ze zich goed. Zo goed zelfs dat ze soms de jaarlijkse controle vergat. Maar sinds begin januari gaat het ineens helemaal niet goed: ze heeft hartkloppingen, is nerveus, slaapt slecht… Ze laat bloedprikken.

’s Middags

Van de assistente van de huisarts krijgt ze te horen dat de bloedwaarden niet goed zijn en dat de huisarts ‘s middags nog zal bellen. Ze denkt, afgelopen week de informatie over preferentieperikelen gelezen hebbend: ‘oh jee, daar zal je het hebben’. Als de huisarts later belt, vraagt hij expliciet of ze misschien een hogere dosis heeft geslikt? Want haar bloedwaarden waren altijd goed en het verschil is ineens best groot. Haar TSH blijkt namelijk “onmeetbaar laag”: zij is overgedoseerd. 
U voelt het inmiddels al aankomen. Ja, zij kreeg enige weken terug niet haar vertrouwde Thyrax, maar een goedkoper merk levothyroxine. Deze merkwisseling heeft haar ontregeld en veroorzaakt nu een heleboel hyperklachten.

Wisseling tussen merken ontraden

KNMP en NHG (apothekers, huisartsen) richtlijnen ontraden merkwisselingen. Omdat de kans aanwezig is dat er meer of minder van het schildklierhormoon levothyroxine uit tabletten van dezelfde sterkte wordt opgenomen. Dit kan leiden tot een teveel of tekort aan schildklierhormoon, met bijbehorende klachten.

De apotheek

Boos, heel boos is ze op de apotheker, die het even later moet ontgelden. Onder normale omstandigheden is ze een heel aardige, rustige en begripvolle vrouw, maar nu door de hyper vraagt ze op luide toon: “vinden jullie hier dat m’n leven niet meer dan een duppie waard is”. Ze krijgt als serieus antwoord dat het rijk wil dat het goedkoper gaat en het nu een dubbeltje is, maar op de lange termijn veel meer. Vervolgend met: “de producent van levothyroxine zegt dat het goed is”. Ze antwoordt: “dat ze wel een hartinfarct had kunnen krijgen door deze poppenkast”. Ze krijgt natuurlijk haar Thyrax mee, waarvoor ze van haar huisarts een nieuw recept kreeg. En in haar dossier bij de apotheker staat nu dat ze alleen nog maar Thyrax mag krijgen. Ze biedt overigens bij het weggaan nog haar excuses aan voor haar heftige reactie, want: “die mensen doen ook maar hun werk”.

‘s Avonds

In de avonduren laten de psychische bijwerkingen zich voelen: het is moeilijk te verwerken dat door “bezuinigingsmaatregelen” van de overheid ze zich lichamelijk weer net zo beroerd voelt als in haar hypertijd. Trillend op de bank vanwege de hyper en de emoties, vraagt ze zich voor de zoveelste keer af hoeveel weken het zal duren voor ze zich weer normaal zal voelen.

Hartelijk dank aan de mede-patiënte die haar zeer vervelende ervaring deelde en deze blog mogelijk maakte!

Lees ook eens...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.