Schildklier en Duizeligheid

Auteur: Deel:
middenoor

Ik hoor van andere schildklierpatiënten dat ze er ook last van hebben; duizeligheid. Als ik mijn ogen dichtdoe, ga ik slingeren. Als ik te snel de straat bekijk bij het oversteken, word ik draaierig.
Maar het is niet algemeen bekend dat je schildklier ook duizeligheid kan veroorzaken. Hetzelfde geldt ook voor oorsuizen of tinnitus. Dat heb ik altijd wel gehad, maar heeft me vroeger nooit zo gehinderd.
Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd dat zegt de connectie tussen Hashimoto en duizeligheid, dus oorproblemen te kunnen aantonen.

Connectie schildklier en duizeligheid onderzocht

De afgelopen jaren is al vaker een verband beschreven tussen de ziekte van Hashimoto en klachten van het (binnen)oor of het vestibulaire systeem, zoals duizeligheid. Van de ziekte van Ménière werd een connectie met de schildklier al vastgesteld. Hierbij maakte het niet uit of de patiënt al dan niet euthyroot was. In een vergelijkend onderzoek werden de verbanden nader onderzocht. Mensen bekend waren met vestibulair systeemproblemen waren bij de voorselectie al uitgesloten van deelname.

Vestibulaire systeem

Zintuigencomplex gelegen in het middenoor dat informatie verzamelt over beweging en balans. Samen met het slakkenhuis vormt het het labyrint. Via de evenwichtszenuw en de gehoorzenuw en 8e hersenzenuw wordt de informatie naar de hersenen gezonden en daar vewerkt. De oogspieren reageren (vestibulo-oculaire reflex) ook op signalen verzonden vanuit het vestibulaire systeem. Ook de houdingsspieren van het lichaam kunnen het houdingsreflexen reageren.
In dit onderzoek is uitgegaan van personen die geen behandeling kregen voor een schildklieraandoening (hormonen), maar wel positief scoorden op het gebied van Tg-antistoffen en/of TPO-antistoffen en dat dit door echo onderzoek werd bevestigd.

In total werden bijna 100 mensen, bestaande uit twee gelijke groepen kwa leeftijd en dergelijke. De ene helft van de groep bestond uit personen die geen schildklieraandoening hadden gediagnosticeerd, maar wel verhoogde TPO-antistoffen had, de andere groep uit gezonde mensen. Ze werden aan diverse bloed- en functieonderzoeken onderworpen. De functieonderzoeken van het vestibulaire systeem waren vooral gericht op het algemeen functioneren van het binnenoor (gehoor) en evenwicht.

Resultaten

De groep met verhoogde TPO-antistoffen hadden welliswaar net als de gezonde groep, schildklierbloedwaarden binnen de referentiewaarden, maar daarbinnen ‘verhoogde’ waarden ten opzichte van de gezonden. Niemand vertoonde afwijkingen op het gebied van het hooronderzoek.
Bij de testen van het vestibulaire systeem werden sterke afwijkingen gevonden. Als er sprake was van verhoogde antistoffen werden ook sterke afwijkingen gevonden van de verschilende type testen van het evenwicht. En bij deze afwijkingen werd ook vaker een verlaagd FT3 gezien ten opzichte van de controlegroep. Belangrijke afwijkingen in de TSH en/of FT4 werden niet gezien.

Een van de evenwichtstesten die werd gedaan is de VEMP test: Vestibulair Evoked Myogenic Potential test. Vrij vertaald betekent dit het, een test is die een uitgelokte spierreactie door het binnenoor test. Tijdens de test worden electroden op de nekspier, het borsteen en voorhoofd geplakt. De nekspier wordt aangespannen door het hoofd te draaien. De reactie van de nekspier op korte geluiden geeft informatie over de werking van het evenwichtsoorgaan.

Conclusies

De onderzoeker Chiarella concludeert op basis van zijn onderzoek dat er sterke aanwijzingen dat bij de ziekte van Hashimoto niet alleen de schildklier wordt aangetast, maar dat er in het hele systeem problemen optreden. Bij de ziekte van Ménière, maar ook bij fybromyalgie en reuma worden vaker verhoogde TPO-antistoffen in het bloed gevonden bij euthyroot personen.
In dit onderzoek is alleen gekeken naar het evenwichtsoorgaan binnen het vestibulaire systeem. Maar hoe zit het dan met oorsuizen en doofheid?

Tinnitus

Er bestaat ook zoiets als een autoimmuun binnnenoor syndroom (AIED). Hierbij wordt er progressief verlies van gehoor en/of duizeligheid geconstateerd door antistoffen. In een artikel van de American Hearing Research Foundation werd in 2012 al een verband gelegd tussen AIED en (het voorkomen van) autoimmuunziekten.
De diagnose wordt vooral gestelt op basis van de ziektegeschiedenis. Diverse typen auto-immuunziekten worden getest, maar dezen hoeven niet (meer) positief te zijn. De klachten zijn veelal gelijk voor beide oren en er worden ook testen gedaan naar gehoor- en evenwichtproblemen.
Specifiek onderzoek naar het verband tussen schildklierantistoffen en problemen met gehoor en evenwicht laat nog op zich wachten….

Bronnen:

Lees ook eens...

5 reacties

    1. Sorry Albert, ik had je bericht niet eerder opgemerkt. ‘Pijn’ is een breed begrip met vele mogelijke oorzaken. Een veel voorkomende soort pijn bij schildklierpatiënten is pijnlijke spieren. Meer daarover lees je hierover bij dit onderzoek.

  1. Bedankt. Interessant artikel. Bekend met schildklieraandoening sinds 2002 medicatie, ook ernstig gehoorverlies én duizeligheid nooit link gelegd door huisarts noch internist met trage schildklier, werkt nagenoeg niet. Eerder ook verstoring hypofyse werking benieuwd of dit iets zegt? Geen anti TPO <25 wél intolerantie gluten, soja en div andere voedingsmiddelen. Fibromyalgie. Gehoorverlies ernstig naast gehoortoestellen ook extra solo apparatuur noodzakelijk.
    Yvonne Bergwerff

  2. nuttige info voor mij. heb de duizeligheids klachten al +/- 3 weken waarbij mijn arts mij vertelde dit niet in combinatie kan met de ziekte van hasjimoto…. tijd voor een andere arts dus!

  3. Hoi Antoinette, dit citaat verbaast me niet, al heb ik het nog nooit eerder zo duidelijk gelezen:

    ¨De onderzoeker Chiarella concludeert op basis van zijn onderzoek dat er sterke aanwijzingen dat bij de ziekte van Hashimoto niet alleen de schildklier wordt aangetast, maar dat er in het hele systeem problemen optreden. Bij de ziekte van Ménière, maar ook bij fybromyalgie en reuma worden vaker verhoogde TPO-antistoffen in het bloed gevonden bij euthyroot personen.
    In dit onderzoek is alleen gekeken naar het evenwichtsoorgaan binnen het vestibulaire systeem.¨

    Dank daarvoor!

    groetjes,
    Mai

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.