Eerste Hulp bij Ramp: Luchtalarm

Auteur: Deel:

Voor het inhoudelijk informeren van de burger bij een calamiteit hebben we daar specifiek voor dat doel aangewezen rampenzenders. Het zijn veelal lokale omroepen en zenders die in het geval van een ramp of noodzaak de burgers zullen informeren. Maar dan blijkt het een ramp te zijn met die lokale zenders. Veel mensen – bijvoorbeeld via kabelaar Ziggo – kunnen deze zender nu al nauwlijks ontvangen, laat staan als er zich een ramp voordoet. Er zijn over het gebruik van de rampenzender in Limburg zelfs kamervragen gesteld waarom ze bij een calamiteit juist weer níet zijn gebruikt.
Landelijk zijn de zenders NPO 1 en Radio 1 aangewezen als rampenzenders. 1).

Er is ook een landelijke website crisis.nl die informatie van (lokale) overheden meldt in het geval van een ramp of calamiteit.  Maar ja, hoe weet je nu dat daar belangrijke informatie voor je vermeldt staat, als je het luchtalarm niet kan horen?

Burgernet gaat er terecht van uit dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse burgers een mobiele telefoon heeft. Burgernet maakt daarvan ook gebruik via sms’jes. De overheid heeft NL-alert in het leven geroepen om burgers via de mobiel te bereiken. Via NL-alert kunnen ook mensen in een bepaalde regio gewaarschuwd worden bij een calamiteit en ze beloven dat hun berichten ook bij een overbelast mobiel netwerk erdoor zal komen.
Ideaal zou je denken! Nee dus…

Nog steeds kan de burger die het 4G netwerk gebruikt geen NL-alerts ontvangen; al beloven ze dat ‘in de loop van 2015’ dat wel het geval zou moeten zijn. Wel is de NL-alert te ontvangen op 3G en 2G netwerken. Waarom het niet werkt op het 4G netwerk laat de website www.nl-alert.nl in het ongewisse. Er lijkt te worden gewezen naar de telefoonproviders. Wil je een NL-alert ontvangen, moet je daarvoor nog steeds de ontvangst zelf instellen, net als bij Burgernet. Het grote verschil tussen de twee is dat Burgernet met sms werkt en NL-alert met cell broadcast. En wat betekent dat in de praktijk? Burgernet kan iedereen bereiken, NL-alert alleen oudere mobiele telefoons.

Op zich kan ik me er al aan ergeren dat een overheidsdienst als NL-alert niet gewoon voor alle burgers te gebruiken is. Maar het meest ergerlijke is nog steeds dat we daarover nauwelijks worden geïnformeerd. Al twee jaar gelden heb ik een reclamecampagne zien langskomen, waarmee mensen werden gewezen op de dienst NL-alert en via de website hun mobiel voor ontvangst konden aansluiten. Deze eerste campagne stamt uit 2012, waarin ‘iedereen’ blijkbaar maar 50% betekent. In de campagne van 2014 wordt stellig de indruk gewekt dat het wel op alle mobiele telefoons zou werken en wordt niets gemeld over mobiele telefoons die (nog) niet worden ondersteund. En weer ben ik na enthousiast in te zijn gegaan op de berichtgeving, na een poos heen en weer geklik op de website erachter gekomen dat de informatie in de reclamecampagne gewoon niet klopt en incompleet is. Communicatie is blijkbaar ook een vak…

 1) Al moet de ramp zich dan niet óp NPO 1 voltrekken.

Lees ook eens...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.