Bloggin'

Redden Humanistische waarden maatschappij van verval?

Als tiener worstelde ik met de vraag wat ik als leidend voor mijn handelen moest hanteren. De christelijke normen en waarden leken me prima, maar kon je die wel ‘gebruiken’ als je niet kon geloven?

Joep Dohmen geeft in een interview met Maurice van Turnhout van Trouw, zijn kijk op het belang van (gezamenlijke) normen en waarden in de samenleving. Lang waren de christelijke deugden van geloof, hoop en liefde leidend. Met het ‘verdwijnen’ van deze handvatten ontstaat er een leegte die moet worden opgevuld met een ‘nieuwe’ houvast. Dohmen pleit voor humanistische waarden.

Quotes

“Dat de christelijke cultuur niet meer leidend is, betekent niet dat de waarden die zij heeft voortgebracht niet meer van belang zouden zijn”

“Er bestaat een humanistische morele agenda, met deugden als reflectiviteit, empathie, moed, tolerantie en verantwoordelijkheid”, zegt Dohmen. “Zulke deugden zijn broodnodig in een multiculturele, pluralistische samenleving. Waarom niet wat meer aandacht voor die seculiere deugden?”

Lees hier het hele artikel ‘Naastenliefde is te hoog gegrepen voor de mens’, van Maurice van Turnhout in Trouw.

Gerelateerde artikelen

De Kaasschaaf

Ik heb het lang met je spullen doen van mijn moeder geleerd. Al kom je daar natuurlijk pas jaren later achter, als je zelf apparaten en spullen hebt waar je al 20 jaar mee doet. 

Lees verder »

Volksvertegenwoordiging versus Burger

Van de inhoud en het verzoek van het burgerinitiatief is niet veel meer over, tegen de tijd dat het als motie de Tweede Kamer voor een stemming wordt voorgelegd. De motie wordt door de Tweede Kamer met algemene stemmen aangenomen. Ik ben benieuwd of Mw. Smit het gevoel heeft dat ze iets heeft bereikt…

Lees verder »

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.