Bloggin'

Redden Humanistische waarden maatschappij van verval?

Als tiener worstelde ik met de vraag wat ik als leidend voor mijn handelen moest hanteren. De christelijke normen en waarden leken me prima, maar kon je die wel ‘gebruiken’ als je niet kon geloven?

Joep Dohmen geeft in een interview met Maurice van Turnhout van Trouw, zijn kijk op het belang van (gezamenlijke) normen en waarden in de samenleving. Lang waren de christelijke deugden van geloof, hoop en liefde leidend. Met het ‘verdwijnen’ van deze handvatten ontstaat er een leegte die moet worden opgevuld met een ‘nieuwe’ houvast. Dohmen pleit voor humanistische waarden.

Quotes

“Dat de christelijke cultuur niet meer leidend is, betekent niet dat de waarden die zij heeft voortgebracht niet meer van belang zouden zijn”

“Er bestaat een humanistische morele agenda, met deugden als reflectiviteit, empathie, moed, tolerantie en verantwoordelijkheid”, zegt Dohmen. “Zulke deugden zijn broodnodig in een multiculturele, pluralistische samenleving. Waarom niet wat meer aandacht voor die seculiere deugden?”

Lees hier het hele artikel ‘Naastenliefde is te hoog gegrepen voor de mens’, van Maurice van Turnhout in Trouw.

Gerelateerde artikelen

democratie vs marktwerking

Democratie ondergeschikt aan Marktwerking?

Ik snap het niet meer. Ik dacht dat we leefden in een democratie. In de zin van, de volksvertegenwoordiging neemt de beslissingen. Het lijkt erop dat de markt bepaald hoe we in Nederland (in dit geval) met zorg omgaan.

Lees verder »

Eerste Hulp bij Ramp: Luchtalarm

De eerste maandag van de nieuwe maand. Gelukkig, ik hoor het luchtalarm weer loeien buiten. Die waarschuwing kan me in ieder geval nog bereiken als het nodig is. Je zou denken in een moderne maatschappij dat we zo’n luchtalarm niet meer (alleen) nodig hebben. Maar dat is helaas niet het geval. Het overheidsalternatief NL-alert werkt nog verre van bevrediging. Burgernet weet de burger wel goed te bereiken, infomeren en waarschuwen. Maar dat is blijkbaar een ander overheidskantoortje, dus Burgernet lijkt geen rampwaarschuwingen te zullen/kunnen verspreiden.

Lees verder »

Geef een reactie