Bloggin'

De etymologie van de schildklier

thyreos

Zeker met alle media-aandacht de laatste tijd, weet iedereen wel waar de schildklier zit en wat die zo ongeveer doet. Maar weet je ook waar de naam vandaan komt? Ik was het nog niet eerder tegengekomen, tot ik door een vriendin werd gewezen op de stukje in de Trouw. Hierin legt prof. dr. Manfred Horstmanshoff uit waar die naam vandaan komt; de etymologie. Ik mocht het van prof. Horstmanshoff overnemen en delen.

Schildklier

De wetenschappelijke naam voor schildklier is glandula thyroidea.
Thyra is het Griekse woord voor ‘deur’. In de Griekse huizen uit de tijd van Homerus werd de ingang afgesloten door enkele planken, die ook als manshoog schild (thyreos) dienden in de strijd. Later werd het schild overtrokken met leer en voorzien van een metalen raamwerk.
De Griekse arts Galenus (2de eeus na Chr.) gebruikte de term thyroeides (‘deurvorming’) voor de vierhoekige kraakbeenholte tegen het strottehoofd aan, waarin de schildklier zich bevindt.
De Engelse anatoom Thomas Wharton heeft in de 17de eeuw aan die klier de naam ‘glandula thyreoidea‘ gegeven (ja, met extra e). Sindsdien heet de schildklier zo, hoewel zij zelf eerder lijkt op een vlinder dan op een deur of schild.

Manfred Horstmanshoff

Gerelateerde artikelen

schildklierscreening

Extra reden schildklierscreening

Nieuwe onderzoek heeft verband gelegd tussen een verminderde schildklierfunctie in de vroege zwangerschap en ADHD-symptomen bij jonge kinderen. Oostenbroek et al. 1)Maurits HW Oostenbroek ,[…]

Lees verder »

Geef een reactie